LCHF dieten

lchf-dieten

LCHF (Low Carb High Fat) dieten har blivit populär speciellt i skandinavien tack vare personer som dr. Annika Dahlqvist och dr. Andreas Eenfeldt. Dieten går ut på att man begränsar kolhydratintaget till en mycket låg nivå (vanligen under 20 g per dygn till att börja med), medan man kompenserar genom att äta mycket fett.

Så fungerar dieten

LCHF-dieten syftar till att omprogrammera kroppen så att den börjar förbränna fett i form av ketoner genom att begränsa intaget av kolhydrater. Detta resulterar i att kroppen hamnar i en tillstånd som kallas ketos, där levern frisätter ketonkroppar i blodet i stor utsträckning. Normalt sett använder kroppen glukos (från kolhydrater) som energikälla genom att bryta ner dem till glukos och blodsocker, men vid en strikt LCHF-diet (med lågt kolhydratintag och högt fettintag) använder kroppen och hjärnan istället fett som energi.

Under dieten kan det vara fördelaktigt att mäta ketonhalten i blodet för att kontrollera om kroppen har nått ketos. Detta kan göras med urinstickor eller blodmätare som mäter blodets ketonhalt från en liten bloddroppe. Vid optimal ketos, det tillstånd där man uppnår maximal viktnedgång, bör ketonvärdet ligga mellan 1,5-3 mmol/l. Överstigande värden över 3 mmol/l innebär inte nödvändigtvis en ökad fettförbränning, medan värden under 1,5 mmol/l indikerar att fettförbränningen inte är optimal.

Genom att undvika kolhydrater, som höjer blodsockret, hjälper LCHF-dieten till att hålla blodsockernivån låg, vilket minskar känslan av hunger. Detta innebär att man inte behöver äta lika ofta, och vissa LCHF-bantare äter till och med bara en måltid om dagen.

Löftet

LCHF-dieten anses vara en av de mest effektiva dieterna och lovar snabb och dramatisk viktnedgång på över ett kilo per vecka. För personer med diabetes kan dieten vara fördelaktig eftersom den leder till låga blodsockernivåer.

Fördelar

En stor fördel med LCHF-dieten är att man får äta läcker fet mat, som exempelvis bacon och ägg, biffar, räkor med rikligt med majonnäs och liknande. Det breda utbudet av goda matval gör det lättare att hålla sig till dieten. En annan fördel som många vittnar om är en ökad energinivå när kroppen befinner sig i ketos. Man känner sig piggare och har förbättrad koncentrationsförmåga. Vissa personer behöver till och med mindre sömn men är ändå alerta.

Genom att hålla blodsockernivån konstant låg upplever man inte samma känsla av hunger som man får vid en kolhydratbaserad kost, vilket innebär att man inte behöver äta lika ofta.

LCHF-dieten är också fördelaktig för personer med diabetes. Vissa diabetiker har lyckats minska eller till och med sluta med sin medicinering genom att följa LCHF-dieten. Eftersom man undviker kolhydrater, som höjer blodsockret, behöver man inte heller medicinera för höga blodsockernivåer.

Nackdelar

En nackdel med LCHF-dieten är att det begränsade matutbudet kan göra det svårt att laga mat för hela familjen. Även om man kan tillaga kötträtter där man som LCHF-bantare äter köttet och undviker potatis, måste man utesluta soppor och pastabaserade rätter som lasagne.

Då kroppen är i ketos kan man okckså få dålig andedräkt. Det här beror på att det frigörs aceton i utandningsluften.

En del LCHF-bantare kan få höjda kolesterolnivåer på grund av det höga intaget av mättade fetter. Detta kan undvikas genom att ersätta mättade fetter med omättade fetter, exempelvis genom att inkludera livsmedel som fet fisk, avokado och oljor som olivolja, rapsolja och flytande margarin i kosten.

En annan potentiell nackdel är att vanan att äta mycket fett kan kvarstå även efter att man avslutat dieten. Kombinationen av kolhydrater och stora mängder fett är inte hälsosam.

Sammanfattning

LCHF-dieten anses vara en av de mest effektiva dieterna tillgängliga. En stor fördel med dieten är att man inte behöver svälta sig eller gå hungrig, utan kan äta relativt god mat. Bland nackdelarna kan nämnas det begränsade matutbudet och risken för höjda kolesterolnivåer.

Dieten går emot den traditionella uppfattningen om att undvika fett till varje pris när man vill gå ner i vikt, vilket gör den något kontroversiell.

Om man som diabetiker överväger att starta LCHF-dieten för att behandla sin sjukdom är det viktigt att först rådfråga sin läkare.