Tretimmarsdieten

Tretimmarsdiet

Jorge Cruise, en man som tidigare led av 18 kg övervikt, har utvecklat en diet som fokuserar på att eliminera bukfett. Fett i bukområdet är kopplat till ökad risk för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes, vilket gör det till ett bekymmersamt område för många människor. Tretimmarsdieten är specifikt utformad för att rikta in sig på detta problemområde.

Dietens huvudsakliga koncept är att äta små portioner var tredje timme under dagen. Dietplanen är noggrant strukturerad med ett schema för ätande. Enligt Jorge Cruise håller dieten igång ämnesomsättningen på en hög nivå genom att äta vid specifika tider under dagen, vilket i sin tur minskar kroppsfettet.

Så fungerar dieten

Enligt EveryDiet.org är löftet som tretimmarsdieten ger att genom att äta var tredje timme kan man minska bukfettet och bibehålla en hälsosam vikt. Enligt dieten ska man äta frukost klockan 07:00, ha ett mellanmål på 100 kalorier kl 10:00, lunch klockan 13:00, ett andra mellanmål på 100 kalorier kl 16:00, middag vid 19:00 och avsluta dagen med ett mål på 50 kalorier strax efter middagen. För att följa dieten korrekt är det viktigt att sluta äta minst tre timmar innan sänggåendet. Jorge Cruise utvecklade denna diet baserat på tron att om man går mer än tre timmar utan att äta, hamnar kroppen i "svältläge". Det innebär att kroppen lagrar fett, bryter ned muskler och saktar ned ämnesomsättningen, som om den förbereder sig för en period av svält. Enligt Cruises teori kommer att äta regelbundet att hålla igång ämnesomsättningen och hjälpa till att bränna fett under hela dagen.

Löftet

Tretimmarsdieten lovar att man kan bli av med bukfettet utan att behöva ge upp sina favoriträtter eller engagera sig i ett omfattande träningsprogram. Faktum är att motion är frivilligt inom detta program. Inom loppet av två veckor från att man börjar med programmet hävdar man att kortisolnivåerna (stresshormonet som enligt Jorge Cruise orsakar bukfett) minskar, vilket leder till en minskning av midjemåttet.

Enligt programmets hemsida kan man gå ner 4,5 kg under de första två veckorna och fortsätta gå ner i vikt varje vecka därefter. Dieten marknadsförs som en metod som tar hänsyn till både de fysiska och psykologiska aspekterna av viktminskning. Det påstås också att dieten är enkel nog att följa för att kunna hållas tills man når sina mål.

Fördelar

Tretimmarsdieten är en allomfattande metod där inga livsmedel är förbjudna. Faktum är att några av de mest baktalade livsmedlen tillåts, men i små portioner. Bantare kan till exempel tillåta sig tillfällig snabbmat som kyckling, choklad, bacon och rött kött. Detta är attraktivt för dem som inte är redo att helt ge upp sina favoriträtter. Jorge Cruise menar att det inte finns några dåliga livsmedel, bara dåliga portioner. Med denna utgångspunkt är tretimmarsdieten ganska rimlig.

Dieten tar hänsyn till det faktum att kaloriintaget är avgörande för viktökning och sätter strikta kaloribegränsningar för varje måltid och mellanmål. Tretimmarsdietens måltidsplan uppmuntrar även till en balanserad kost med kolhydrater, proteiner, fetter, frukt och grönsaker.

Nackdelar

En potentiell risk med tretimmarsdieten är att den kan ge möjligheter till missbruk, särskilt om man tidigare har haft problem med överätning. Om portionsstorlekarna inte kontrolleras noggrant kan man faktiskt gå upp i vikt om man äter för ofta. Dessutom är experter inte överens om att regelbundet intag av små portioner nödvändigtvis leder till viktminskning. En annan fråga är att tretimmarsdieten inte fokuserar på vikten av fysisk aktivitet, även om det kan hjälpa till med viktminskning.

Sammanfattning

Jorge Cruises fokus på att hantera de psykologiska aspekterna av viktökning och viktminskning är värdefullt. Stressätande är kopplat till ökad bukfetma, och en sund hantering av stress är avgörande för framgångsrik viktminskning. Tretimmarsdieten gör ett bra jobb med att hantera några av de matvanor som leder till övervikt, särskilt överkonsumtion av kalorier vid fel tidpunkter. Dock bör varje viktminskningsprogram inkludera någon form av fysisk aktivitet. Övervikt uppstår när man intar fler kalorier än man förbrukar, och en av anledningarna till fetmaepidemin är en inaktiv livsstil. Personer som kombinerar tretimmarsdieten med ett hälsosamt träningsprogram har mycket större chans att uppnå positiva resultat på lång sikt.