Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Tretimmarsdieten

Tretimmarsdiet

Jorge Cruise, en man som påstår sig ha haft 18 kg övervikt, har utvecklat en diet som syftar till att eliminera bukfett. Fett i buken kopplas till en ökad risk för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. För många människor, är fett i magen ett problemområde, och denna diet riktar sig specifikt till dem.

Tretimmarsdieten utmärks av att man äter små portioner var tredje timme under dagen. Dietplanen är mycket kontrollerad och har en likriktat schema för ätandet. Genom att äta vid vissa tider under dagen, säger Cruise att dieten håller igång ämnesomsättningen på hög nivå, vilket minskar kroppsfettet.

Så fungerar dieten

Enligt EveryDiet.org, är löftet tretimmarsdieten ger, att genom att äta var tredje timme, kan dieten minska bukfettet och hjälpa bibehålla en sund vikt. Således skall man enligt dieten äta frukost klockan 07:00, ha ett 100-kaloris mellanmål kl 10:00, lunch 13:00, ett andra 100-kaloriers mellanmål klockan 16:00, middag vid 19:00, och sedan strax efter middagen njuta av ett 50 –kaloriers mål. För att följa dieten korrekt måste man sluta äta minst tre timmar innan du ska sova. Cruise utvecklade denna diet baserad på tron att om du går mer än tre timmar utan att sätta mat, går kroppen i "svält läge." Med andra ord, kroppen lagrar fett och bränner muskler och saktar ner ämnesomsättning som om den förbereder sig för en period av svält. Att äta konsekvent kommer, enligt Cruise, att hålla din ämnesomsättning i gång, vilket hjälper dig att bränna fett hela dagen.

Löftet

Tretimmarsdieten lovar att du kommer att bli av med bukfett utan att ge upp dina favoriträtter eller behöva engagera sig i ett fullfjädrat träningsprogram. I själva verket är motion frivilligt i det här programmet. Tretimmarsdieten lovar att inom två veckor från att du gått med i programmet, kommer dina nivåer av stresshormonet kortisol (vilket Cruise tror orsakar bukfett) minskas, och så kommer din midja.

Enligt programmets hemsida, kan du tappa 4.5 kg under de första två veckorna och sedan gå ner ytterligare i vikt varje vecka efter det. Dieten marknadsförs som en som tar upp både de fysiska och psykologiska aspekterna av viktminskning. Det hävdas också att dieten är lätt nog att följa för att du skall kunna hålla fast vid den tills du når dina mål.

Fördelar

Tretimmarsdieten är allomfattande. Det finns inga förbjudna livsmedel. I själva verket är några av de mest baktalade livsmedlen tillåtna i små portioner. Bantarna kan äta tillfälligt snabbmat som kyckling, choklad, bacon, och rött kött. Detta är lockande för dem som inte är redo att ge upp sina favoriträtter. Cruise menar att det inte finns några dåliga livsmedel, bara dåliga portioner. Baserat på den här utgångspunkten, är Tretimmarsdieten ganska förnuftig.

Den tar hänsyn till det obestridliga faktum att kalorier är vad bestämmer viktökning och sätter strikta kalorigränser för varje måltid och mellanmål. Tretimmarsdietens måltidsplan uppmuntrar också äta en balanserad kost med kolhydrater, proteiner, fetter, frukt och grönsaker.

Nackdelar

En fara med Tretimmarsdieten är att den kan erbjuda möjligheter till missbruk, speciellt om du har problem med överätning från tidigare. Om portionsstorlekarna inte kontrolleras, kan det faktiskt få dig att gå upp i vikt om du äter ofta. Experterna är inte heller överens om att regelbundna, små portioner nödvändigtvis leder till viktminskning. En annan fråga är att Tretimmarsdieten inte tar upp nödvändigheten av motion, den säger att även om det kan hjälpa till med viktminskning, är det inget krav.

Sammanfattning

Cruises fokus på att kontrollera de psykologiska aspekterna av viktökning och viktminskning är bra. Stressätande är associerat med ökad bukfetma. En frisk stresshantering är avgörande för framgångsrik viktminskning. Tretimmars dieten gör ett bra jobb med att hantera några av de matvanor som leder till överviktikt, nämligen att konsumera mycket kalorier vid fel tider. Dock bör varje viktminskningsprogram inkludera någon typ av fysisk aktivitet. Folk blir överviktiga när de äter mer kalorier än de använder, och en av orsakerna till fetmaepidemin är en inaktiv livsstil. Bantare som kombinerar tretimmarsdieten med ett hälsosamt träningsprogram kan mycket väl se, långsiktigt positiva resultat.