5-2 dieten

5-2 dieten

5:2-dieten är en populär diet som bygger på att äta normalt under fem dagar i veckan och fasta under de andra två dagarna. Dieten föreslår att man begränsar kaloriintaget till endast 500 kalorier (600 kalorier för män) under de två icke på varandra följande fasta dagarna, medan man under de resterande fem dagarna får äta som vanligt.

Konceptet för 5:2-dieten populariserades i augusti 2012 genom BBC Horizon-dokumentären "Eat, Fast and Live Longer". Programmet följde journalisten Michael Mosley när han provade dieten och han intervjuade även experter om dess fördelar och nackdelar. Mosley upplevde en viktnedgång på 7-10 kg under fem veckor med dieten och uppmärksammade även förbättringar i sina blodvärden, inklusive kolesterol- och glukosnivåer.

Så fungerar dieten

I grund och botten är 5:2-dieten en deltidsdiet. Du äter normalt under fem dagar i veckan och fastar under två dagar. Under de två fasta dagarna får du endast inta 500 kalorier per dag (25% av det rekommenderade intaget på 2000 kalorier). För att följa dieten rekommenderas det att du sprider ut de fasta dagarna över veckan.

Dieten fungerar genom att begränsa ditt kaloriintag till en mycket låg nivå under två dagar i veckan, vilket ändå ger resultat i form av viktnedgång och andra hälsofördelar.

Löftet

5:2-dieten lovar en viktnedgång på 0,5 till 1 kg per vecka.

Förespråkare av 5:2-dieten hävdar att utöver viktminskning kan dieten även förlänga livslängden, minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och cancer samt förbättra kolesterolnivåerna. Det finns vissa studier som tyder på att intermittent fasta, som 5:2-dieten bygger på, kan ha positiva hälsoeffekter, men mer forskning behövs för att fastställa dess fulla effektivitet och långsiktiga konsekvenser.

Fördelar

Eftersom man fastar bara under två dagar i veckan och äter normalt på de övriga fem dagarna, finns det finns alltid något nytt och välsmakande bakom horisonten. Kort sagt, är det lätt att följa en diet som bara ber dig att begränsa ditt kaloriintag då och då.

Som ni kan föreställa er, har detta stor dragningskraft för många personer som inte gillar idén att vara på en heltidsdiet och inte kunna njuta av god mat då och då.

I en studie som genomfördes 2010 forskarna fann att kvinnor på en 5:2 diet uppnådde samma nivå av viktminskning som kvinnor på en kalori-kontrollerad diet.

Nackdelar

Jämfört med andra typer av dieter är faktabasen för säkerheten och effektiviteten i 5:2 dieten är begränsad. Vad vi inte vet är vilket fastemönster är det mest effektiva för hälsan. Är 5:2 alternering för fasta det optimala eller är det något helt annat? Vilken är den optimala kalorikonsumtionen under fastedagarna. Är det  500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män som dieten föreslår. Det finns ingen forskning som skulle bevisa att det är så. En annan fråga är hur hållbar dieten är på lång sikt – hur många är villiga att hålla fast vid dieten i resten av sitt liv?

En annan nackdel är måendet under fastedagarna. Fasta har visat sig ge sömnproblem, irritation, uttorkning och sömnighet dagtid.

Sammanfattning

5:2 dieten är en annorlunda och intressant diet som är rätt ny och det finns lite forskning kring den. Dieten kan rekommenderas för de som tror sig ha kurage att klar klara sig genom fastedagarna.

Gravida och ammande kvinnor samt diabetiker på medicinering, bör fråga råd av läkare innan de börjar på 5:2 dieten. Dessutom kan den här typen av diet vara farlig för tonåringar och barn, som sannolikt går miste om viktiga näringsämnen som behövs för tillväxt och kan vara i riskzonen för att utveckla ohälsosamma matvanor. Kosten är rätt tuff under fastedagarna. På fastedagarna kan man känna sig energilös, ha dålig koncentration, huvudvärk och yrsel. Om du väljer att följa dieten, se till att dia icke-fastedagar är späckade med näringsrik mat, inklusive frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein som kyckling, fisk, kalkon och mejeriprodukter.