Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

5-2 dieten

5-2 dieten

Premissen bakom 5:2 dieten är att äta normalt i fem dagar medan man fastar under de andra två dagarna i veckan. Dieten föreslår att man äter bara 500 CAL (600 för män), under de icke på varandra följande två dagar, man fastar. De övriga fem dagarna får man äta hur man vill.

5:2 dieten populariserades i augusti 2012, då BBC Horizon i dokumentären "Eat, Fast and Live Longer" följde med reportern Michael Mosley då han gick på dieten. Under programmet pratade han med experter om fördelar och nackdelar med dieten. Dieten resulterade för hans del i viktnedgång på 7-10 kg på 5 veckor och att ett antal blodvärden som kolesterol och glukosvärden förbättrades kraftigt.

Så fungerar dieten

Kort sagt, 5:2 dieten är en deltidsdiet. Det innebär att du kan äta normalt under 5 dagar i veckan, och fasta bara 2. På dina 2 fastedagar kan du bara äta 500 kalorier per dag av de rekommenderade 2000. På grund av det mycket låga kaloriintaget under dessa 2 dagar, rekommenderas det att du sprider ut dem under veckan.

Kosten fungerar genom att begränsa ditt kaloriintag till bara 25% av din vanliga intag, men endast för 2 dagar i veckan, vilket ändå ger resultat.

Löftet

Dieten lovar att du kan gå ner 0.5 till 1 kg per vecka.

Förespråkare av 5:2 dieten påstår att förutom att gå ner i vikt, kan 5:2 dieten förlänga livet, minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och cancer samt förbättrar kolesterolnivåerna.

Fördelar

Eftersom man fastar bara under två dagar i veckan och äter normalt på de övriga fem dagarna, finns det finns alltid något nytt och välsmakande bakom horisonten. Kort sagt, är det lätt att följa en diet som bara ber dig att begränsa ditt kaloriintag då och då.

Som ni kan föreställa er, har detta stor dragningskraft för många personer som inte gillar idén att vara på en heltidsdiet och inte kunna njuta av god mat då och då.

I en studie som genomfördes 2010 forskarna fann att kvinnor på en 5:2 diet uppnådde samma nivå av viktminskning som kvinnor på en kalori-kontrollerad diet.

Nackdelar

Jämfört med andra typer av dieter är faktabasen för säkerheten och effektiviteten i 5:2 dieten är begränsad. Vad vi inte vet är vilket fastemönster är det mest effektiva för hälsan. Är 5:2 alternering för fasta det optimala eller är det något helt annat? Vilken är den optimala kalorikonsumtionen under fastedagarna. Är det  500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män som dieten föreslår. Det finns ingen forskning som skulle bevisa att det är så. En annan fråga är hur hållbar dieten är på lång sikt – hur många är villiga att hålla fast vid dieten i resten av sitt liv?

En annan nackdel är måendet under fastedagarna. Fasta har visat sig ge sömnproblem, irritation, uttorkning och sömnighet dagtid.

Sammanfattning

5:2 dieten är en annorlunda och intressant diet som är rätt ny och det finns lite forskning kring den. Dieten kan rekommenderas för de som tror sig ha kurage att klar klara sig genom fastedagarna.

Gravida och ammande kvinnor samt diabetiker på medicinering, bör fråga råd av läkare innan de börjar på 5:2 dieten. Dessutom kan den här typen av diet vara farlig för tonåringar och barn, som sannolikt går miste om viktiga näringsämnen som behövs för tillväxt och kan vara i riskzonen för att utveckla ohälsosamma matvanor. Kosten är rätt tuff under fastedagarna. På fastedagarna kan man känna sig energilös, ha dålig koncentration, huvudvärk och yrsel. Om du väljer att följa dieten, se till att dia icke-fastedagar är späckade med näringsrik mat, inklusive frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein som kyckling, fisk, kalkon och mejeriprodukter.