Kålsoppsdieten

Kålsoppsdieten

Kålsoppsdieten är en populär men kontroversiell metod för snabb viktminskning. Den innebär att man äter en speciell kålsoppa som huvudmåltid under en veckas tid. Trots att det inte finns några specifika kostfilosofier eller träningsriktlinjer för denna diet, följer den en dag-för-dag-metod där man äter olika livsmedel tillsammans med kålsoppan varje dag. Det finns olika variationer av kålsoppsdieten som kan hittas i böcker och på internet.

Så fungerar dieten

En normal kålsoppsdiet för en vecka ser vanligtvis ut ungefär så här:

Dag 1: Kålsoppa, plus så mycket frukt som du vill med undantag av bananer.

Dag 2: Kålsoppa, plus alla grönsaker du vill, råa eller kokta. Du kan ha en potatis med lite smör.

Dag 3: Kålsoppa, plus så mycket frukt och grönsaker som du vill, men ingen potatis eller banan.

Dag 4: Kålsoppa, plus upp till åtta bananer och så mycket lättmjölk som du vill dricka.

Dag 5: Kålsoppa, plus upp till 20 uns av nötkött, kyckling utan skinn, och/eller fisk. Du kan också äta sex tomater.

Dag 6: Kålsoppa, plus så mycket nötkött, kyckling utan skinn, och/eller fisk och grönsaker du vill äta.

Dag 7: Kålsoppa plus brunt ris, grönsaker och osötad fruktjuice. Ingen potatis tillåtet. Livsmedlen på listan kan ätas till frukost, lunch, middag eller som mellanmål. Du uppmuntras också att dricka fyra till åtta glas vatten och ta en multivitamin tablett varje dag när du är på diet.

Löftet

Kålsoppsdieten lovar en snabb viktminskning på ca 5 kg i veckan medan man är på diet. Dieten gör inga anspråk på att ändra livsstil eller uppmuntra till viktunderhåll eller sunda vanor. Dieten marknadsförs som en fåfängediet - ett snabbt sätt att förlora några extra kilon att se bra för ett speciellt tillfälle. Det är den enda löfte om kålsoppadieten gör, kortsiktig viktminskning på grund av hårda kalorirestriktioner.

Fördelar

Fördelen med den här dieten är i första hand att du snabbt kan gå ned några kilo utan att hungra. Du kommer att äta en hel del grönsaker i form av kålsoppa tillsammans med frukt varje dag, vilket är bra.

Nackdelar

Trots de snabba resultaten är kålsoppsdieten inte en hälsosam eller balanserad viktminskningsmetod. Den låga kalori- och näringshalten kan vara ohälsosam och potentiellt farlig för vissa människor. Ingen hälsoexpert stöder kålsoppsdieten, och ingen har officiellt hävdat att de har skapat den. Den kan betraktas som en form av veckolång svältperiod och brister i näringsmässig balans.

En av de största nackdelarna med kålsoppsdieten är att den främst resulterar i vatten- och muskelförlust snarare än fettminskning. När kroppen befinner sig i svält-läge, kan metabolismen saktas ner, och kroppen börjar lagra fett när man återgår till normal kost. Det är också viktigt att notera att kålsoppsdieten inte tar itu med långsiktiga livsstilsförändringar som krävs för att bibehålla en hälsosam vikt över tid.

Sammanfattning

Den här dieten är potentiellt farlig på grund av reducerade kalorier, protein och fett, och tolereras troligen inte av alla som försöker sig på den. Barn, vuxna med eventuella komplikationer, och de med särskilda kostbehov bör inte pröva kålsoppsdieten. Man bör heller inte hålla på med dieten mer än sju dagar.

Medan du kommer gå ner i vikt på denna diet, är det troligt att du kommer att få tillbaka en del av vikten på grund av att man inte förlorar så mycket fett utan mestadels vatten och muskelmassa. Du sätter också kroppen i svält-läge, vilket gör att din kropps metabolism avsaktar och börjar lagra kroppsfett, så när du börjar äta igen, kommer du att få tillbaka vikten. Kålsoppsdieten gör inga försök att ta itu med de livsstilsförändringar som kan vara nödvändiga för att behålla viktminskning på lång sikt. För att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt är det bäst att fokusera på långsiktiga livsstilsförändringar som inkluderar balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet.