Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Kålsoppsdieten

Kålsoppsdieten

Kålsoppsdieten innebär ett mycket begränsat matintag som huvudsakligen består av kålsoppa för en vecka, för att uppnå en snabb viktminskning. Det finns inga övergripande kostfilosofier eller riktlinjer för träning i denna diet. Det är helt enkelt en dag-för-dag lista över vad man ska äta. Det finns ett antal varianter av kålsoppsdieten som skiljer främst i vad som borde följa med kålsoppa på en viss dag. Olika versioner av kosten kan hittas i böcker och på nätet.

Så fungerar dieten

En normal kålsoppsdiet för en vecka ser vanligtvis ut ungefär så här:

Dag 1: Kålsoppa, plus så mycket frukt som du vill med undantag av bananer.

Dag 2: Kålsoppa, plus alla grönsaker du vill, råa eller kokta. Du kan ha en potatis med lite smör.

Dag 3: Kålsoppa, plus så mycket frukt och grönsaker som du vill, men ingen potatis eller banan.

Dag 4: Kålsoppa, plus upp till åtta bananer och så mycket lättmjölk som du vill dricka.

Dag 5: Kålsoppa, plus upp till 20 uns av nötkött, kyckling utan skinn, och/eller fisk. Du kan också äta sex tomater.

Dag 6: Kålsoppa, plus så mycket nötkött, kyckling utan skinn, och/eller fisk och grönsaker du vill äta.

Dag 7: Kålsoppa plus brunt ris, grönsaker och osötad fruktjuice. Ingen potatis tillåtet. Livsmedlen på listan kan ätas till frukost, lunch, middag eller som mellanmål. Du uppmuntras också att dricka fyra till åtta glas vatten och ta en multivitamin tablett varje dag när du är på diet.

Löftet

Kålsoppsdieten lovar en snabb viktminskning på ca 5 kg i veckan medan man är på diet. Dieten gör inga anspråk på att ändra livsstil eller uppmuntra till viktunderhåll eller sunda vanor. Dieten marknadsförs som en fåfängediet - ett snabbt sätt att förlora några extra kilon att se bra för ett speciellt tillfälle. Det är den enda löfte om kålsoppadieten gör, kortsiktig viktminskning på grund av hårda kalorirestriktioner.

Fördelar

Fördelen med den här dieten är i första hand att du snabbt kan gå ned några kilo utan att hungra. Du kommer att äta en hel del grönsaker i form av kålsoppa tillsammans med frukt varje dag, vilket är bra.

Nackdelar

Du kommer att gå ner i vikt, men på ett ohälsosamt och möjligen farligt sätt. Ingen hälsoexpert har backat upp kålsoppsdieten och ingen säger sig skapat den. Den är långt ifrån balanserad näringsmässigt och är på gränsen till att vara en veckolång svält period. Det finns inga rekommendationer för träning och inga långsiktiga planer. Sannolikt kommer du att få tillbaka en del av den vikt du förlorar med kålsoppsdieten nästan omedelbart efter att ha avslutat den.

Sammanfattning

Den här dieten är potentiellt farlig på grund av reducerade kalorier, protein och fett, och tolereras troligen inte av alla som försöker sig på den. Barn, vuxna med eventuella komplikationer, och de med särskilda kostbehov bör inte pröva kålsoppsdieten. Man bör heller inte hålla på med dieten mer än sju dagar.

Medan du kommer gå ner i vikt på denna diet, är det troligt att du kommer att få tillbaka en del av vikten på grund av att man inte förlorar så mycket fett utan mestadels vatten och muskelmassa. Du sätter också kroppen i svält-läge, vilket gör att din kropps metabolism avsaktar och börjar lagra kroppsfett, så när du börjar äta igen, kommer du att få tillbaka vikten. Kålsoppsdieten gör inga försök att ta itu med de livsstilsförändringar som kan vara nödvändiga för att behålla viktminskning på lång sikt.