Vad är kalorier?

Kalorier

Kalorier är ett mått på mängden energi. Vi tänker oss oftast detta som ett mått på energi i mat, men också annat som t.ex. en kolbit innehåller energi (kalorier) som omvandlas till värme då den bränns. Då vi tänker på kalorier i mat, menar vi energimängden som frigörs då maten omvandlas till värme i våra kroppar. Att veta hur många kalorier det finns in maten vi äter kan hjälpa oss balansera den energi som vi lägger in i våra kroppar med den energi vi använder. Det är nyckeln till en hälsosam vikt. Mängden kalorier vår kropp förbrukar beror på faktorer som ålder, kön och muskelmassa.

Vi mäter mängden av energi i en bit mat i kalorier, precis som vi mäter vikten av biten in kg.

Kalorier och fetma

Om vi äter mer kalorier än vi förbrukar så går vi upp i vikt. Låter enkelt, men att bara kallt skära ner i antalet kalorier vi äter gör lätt att vi blir hungriga och äter mer än vi borde. Det är därför en dietplan är ett måste om vi skall gå ner i vikt. Om vi motionerar kan vi äta mer kalorier, eftersom motion förbränner kalorierna.

Den här sajten innehåller en kaloriräknare som räknar mängden kalorier din kropp förbrukar. Pröva den om du vill veta hur mycket du kan äta och fortfarande gå ner i vikt.

En faktor som påverkar vårt kaloriintag är storleken på våra matportioner. Feta människor tenderar att äta större matportioner än normalviktiga. Det är lätt att underskatta kalorimängden i en portion mat även om man räknar kalorier.

Kaloriinnehåll i olika livsmedel

Alla livsmedel innehåller kalorier, men i olika mängd.

Fetter har den högsta koncentrationen av kalorier. Fett innehåller nio kalorier per gram av rent fett. Protein och kolhydrater innehåller bara fyra kalorier per gram rent protein eller ren kolhydrat. Hundraprocentig alkohol innehåller sju kalorier per gram. Att förstå kaloriernas roll i din diet kan hjälpa dig att balansera ditt kaloriintag och hjälpa dig att uppnå viktminskning.

Kaloriförbrukningen minskar med åldern

När man blir äldre minskar muskelmassan och mängden kalorier man förbrukar minskar i och med att ämnesomsättningen blir lägre. Vanligtvis börjar en persons ämnesomsättning naturligt att sakta ner runt 40 års ålder Om du efter det fortsätter att äta samma antal kalorier varje dag utan att ändra din nivå av fysisk aktivitet, kommer du så småningom att bli fetare.