Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Viktväktardieten

Viktväktardieten

Viktväktarna var den första av de kommersiella dieterna och har funnits i 45 år. Viktväktardietens primära fokus ligger på långsiktig viktkontroll som inte bara innebär bättre matvanor, utan också en sundare livsstil. Det finns inga förbjudna livsmedel i viktväktarprogrammet. I stället har man ett poängsystem för livsmedlen. Poängsystemet är baserat på fiber, fett och kalorier i livsmedlen.

Viktväktarnas hemsida hittas här.

Så fungerar dieten

Målet med dieten är att bantarna måste stanna under ett visst antal poäng för livsmedlen som konsumeras.

Bantarna kallas "medlemmar" och stöd och utbildning är en del av den övergripande strategin för hälsosammare kostvanor och motion. Medlemmarna har möjlighet till möten och det finns även online stöd tillgängligt. Målet med programmet är att minska kroppsvikten med 5% till 10% och få ett BMI (body mass index) under 25.

Löftet

Viktväktardieten lovar viktminskning och bättre hälsa med kontrollerade livsstilsförändringar. Det innebär att börja med hälsosammare kostval, vanor och motion. Veckomöten ger handledning och stöd i att gå ner i vikt och bevara vikten. Viktväktarnas löfte är att du kan äta den mat du älskar så länge du kontrollerar dina portionsstorlekar. Viktväktarna erbjuder olika program för män och kvinnor och lovar en vetenskapsbaserad hållning till viktkontroll. Livsmedelsplanerna och recepten lovar att du kommer att gå ner i vikt utan att gå hungrig. Dieten erbjuder motions- och träningsplaner, tillsammans med videodemonstrationer för träningar.

Fördelar

Till skillnad från många andra brandade kostprogram bygger viktväktarna väsentligen på vetenskaplig forskning och data. I stället för att lova en snabb viktnedgång, fokuserar dieten i stället på stadig, långsiktig viktminskning som är både praktiskt och hälsosam. Det finns inga livsmedel som är helt förbjudna och poängsystemet är enkelt och lätt att förstå. Viktväktarna erbjuder också massor av stöd och utbildning under hela viktminskningsprocessen och har fått höga betyg av dietister och medicinska samfundet som ett säkert och hälsosamt sätt att gå ner i vikt.

Nackdelar

Hög kvalitet innebär ofta ett högt pris. Hos viktväktarna kostar en månads medlemskap 605 kr.

En annan nackdel är att poängsystemet medger en viss grad av missbruk. Medlemmarna vår bonuspoäng varje vecka som kan spenderas hur man vill. Om någon använder alla sina bonuspoäng på en gång eller under en dag kan det påverka viktnedgången. Dessutom finns det en hel del livsmedel som är "fria" hos viktväktarna, men innehåller en betydande mängd kalorier. Detta kan också leda till missbruk av poängsystemet.

Sammanfattning

Viktväktardieten är hälsosam, praktisk, stabil och trickfri. En av de största fördelarna är att det inte finns någon "Ät inte" lista, vilket innebär att man kan uppnå balanserad kost. Visst kräver det en del ansträngning och grundläggande matematiska färdigheter att hålla reda på poängen, men ansträngningarna belönas. Om man menar allvar med att gå ned i vikt så är kanske 605 kr i månaden så mycket.

Viktväktarna en förnuftig och vetenskapligt beprövat sätt att gå ner några kilon och behålla idealvikten.