Viktväktardieten

Viktväktardieten

Viktväktarna är en av de äldsta kommersiella dieterna och har varit verksamma i hela 45 år. Dietens huvudsakliga mål är att främja långsiktig viktkontroll genom att inte bara förbättra matvanorna, utan också främja en sundare livsstil i sin helhet. Vad som gör Viktväktardieten unik är att det inte finns några förbjudna livsmedel inom programmet. Istället använder man ett poängsystem baserat på fiber, fett och kalorier för att bedöma livsmedel.

Viktväktarnas hemsida hittas här.

Så fungerar dieten

Dietens koncept går ut på att medlemmarna måste hålla sig under en viss poänggräns för de livsmedel de konsumerar. Medlemmarna kallas "medlemmar" istället för "bantare", och Viktväktarna lägger stor vikt vid att erbjuda stöd och utbildning som en integrerad del av sin strategi för att främja hälsosammare kostvanor och motion. Möjligheten till personliga möten finns tillgänglig, och det finns också tillgång till online-stöd. Målet med programmet är att medlemmarna ska minska sin kroppsvikt med 5% till 10% och nå en BMI (body mass index) på under 25.

Löftet

Viktväktardieten lovar inte bara viktminskning, utan också en förbättring av hälsan genom välkontrollerade förändringar i livsstilen. Det innebär att man genom att göra hälsosammare matval, ändra sina vanor och bli mer fysiskt aktiv kan uppnå sina mål. Genom veckomöten får medlemmarna handledning och stöd för att gå ner i vikt och behålla den. Viktväktarna garanterar att man kan fortsätta äta den mat man älskar så länge man har kontroll över portionsstorlekarna. Programmet erbjuder olika planer för män och kvinnor och baserar sina metoder på vetenskaplig forskning. Livsmedelsplaner och recept utlovar viktnedgång utan att man behöver gå hungrig. Dieten erbjuder också motions- och träningsplaner, tillsammans med videodemonstrationer av olika övningar.

Fördelar

Till skillnad från många andra kommersiella kostprogram är Viktväktarna grundade på vetenskaplig forskning och data. Istället för att lova snabb viktnedgång fokuserar dieten på att främja en stadig, långsiktig viktminskning som är både praktisk och hälsosam. Inget livsmedel är helt förbjudet och poängsystemet är enkelt och lätt att förstå. Viktväktarna erbjuder omfattande stöd och utbildning genom hela viktminskningsprocessen och har fått högt betyg från dietister och medicinska samfund som ett säkert och hälsosamt sätt att gå ner i vikt.

Nackdelar

Hög kvalitet innebär oftast en högre kostnad, och det är också fallet hos Viktväktarna, där medlemskapet kostar 605 kr per månad.

En annan nackdel är att poängsystemet kan leda till viss form av missbruk. Medlemmarna får bonuspoäng varje vecka som de kan använda som de vill. Om man spenderar alla bonuspoäng på en gång eller under en dag kan det påverka viktnedgången negativt. Dessutom finns det en del livsmedel som är "fria" enligt Viktväktarna, men dessa livsmedel kan innehålla en betydande mängd kalorier. Detta kan också leda till missbruk av poängsystemet.

Sammanfattning

Viktväktardieten är en hälsosam, praktisk, stabil och enkel metod för viktkontroll. En av de största fördelarna är att det inte finns någon "Ät inte"-lista, vilket ger utrymme för en balanserad kost. Det kräver en viss ansträngning och grundläggande matematiska färdigheter att hålla reda på poängen, men ansträngningarna belönas. Om man är seriös med att gå ner i vikt kan månadskostnaden på 605 kr vara väl värd investeringen.

Viktväktarna erbjuder en förnuftig och vetenskapligt beprövad metod för att gå ner i vikt och bibehålla sin idealvikt.