Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Grapefruktdieten

Grapefruktdieten

Grapefruktdietens kost är proteinrik mat med ett primärt fokus på grapefrukt eller grapefruktjuice med varje måltid. Dieten har använts i mer än 80 år. Dietens mål är snabb viktminskning, det är ett 12-dagars program. Det finns många olika varianter av dieten men de flesta omfattar ett dagligt kaloriintag på mindre än 1000 kalorier.

Så fungerar dieten

Enligt riktlinjerna för dieten, kan livsmedel förberedas med så mycket kryddor, salladsdressing eller smör som man vill så länge man håller isär protein- och stärkelsemåltider med minst fyra timmar.

Ett exempel på en måltidsplan är:

Frukost: Två kokta ägg, två skivor bacon och ½ grapefrukt eller 2.5 dl grapefruktjuice.

Lunch: Sallad med dressing, något kött i valfri mängd och ½ grapefrukt eller 2.5 dl grapefruktjuice.

Middag: Någon form av kött förberett på valfritt sätt, sallad eller röda och gröna grönsaker, kaffe eller te och ½ grapefrukt eller 2.5 dl grapefruktjuice.

Kvällsmål: 2.5 dl mjölk.

Löftet

Grapefruktdieten lovar snabba resultat - så mycket som att gå ned upp till 5 kg på 12 dagar - på grund av fettförbrännande enzymer som finns i grapefrukt. Det här genom att äta normala måltider vid normala tider, utan att svälta.

Fördelar

Den största fördelen med dieten är dess resultat. Många har erfarit den snabba viktminskningen som uppmuntrande och dieten har hjälpt att komma i form för speciella evenemang där de vill visa sitt bästa. Dieten används också som kick-start för att hitta ett annat program för att hålla viktminskning efter att 12-dagars programmet är över.

Dessutom förespråkar dieten kalorifattiga, men mycket näringsrika livsmedel. Grapefrukt är ett smart och hälsosamt val, inte bara för viktminskning, men också allmänt för hälsan. C-vitamin är i sig ett bra skydd för immunförsvaret.

Nackdelar

Påståendena om ett fettförbrännande enzym i grapefrukt backas inte upp av någon forskning. Kärnan i kosten är det låga kaloriintaget, vilket skulle resultera i snabb, temporär viktminskning även utan grapefrukt. Viktminskning på 5 kg i 12 dagar är orealistiskt och det är troligt att största delen av den här viktminskningen utgörs av vatten och muskler.

Ett annat problem med färsk grapefrukt är att den samverkar med vissa mediciner och stör effekten av dem. Om man dricker grapefruktjuice då man tar statiner (används för att sänka kolesterol), ökar upptaget av läkemedlet i blodbanan. Andra läkemedel, såsom antihistaminer, kan grapefruktjuice minska mängden som absorberas av läkemedlet och därmed minska dess effekt.

En annan negativ aspekt av dieten är dess begränsningar. Tolv dagar på en så begränsad kan kan vara möjligt, men att äta samma mat varje dag kan få vissa att slutligen överge dieten.

Sammanfattning

Eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis för att grapefrukt skulle innehålla några magiska ämnen som förbränner fett, ligger dietens effekt i första hand i det låga kaloriintaget. Vikten som förloras under dieten är vad som är känt som "vatten vikt". Det är ett snabbt sätt att gå ned utan någon verklig potentiell långsiktig hållbarhet och det är inte särskilt hälsosamt.

En kost som är så begränsad i sin omfattning engagerar inte på lång sikt, plus det faktum att inte särskilt många människor älskar grapefrukt tillräckligt att äta det flera gånger per dag.