Grapefruktdieten

Grapefruktdieten

Grapefruktdieten har varit i bruk i mer än 80 år som en metod för snabb viktminskning. Dieten fokuserar på proteinrik mat och inkluderar grapefrukt eller grapefruktjuice vid varje måltid. Det finns olika varianter av dieten, men de flesta innebär en daglig kaloriintag på mindre än 1000 kalorier. Det är ett 12-dagars program som lovar snabba resultat, upp till 5 kg viktminskning på 12 dagar.

Så fungerar dieten

Enligt riktlinjerna för dieten kan livsmedel tillagas med kryddor, salladsdressing eller smör, så länge man undviker att blanda protein- och stärkelsemåltider inom en fyratimmarsperiod.

Ett exempel på en måltidsplan är:

Frukost: Två kokta ägg, två skivor bacon och ½ grapefrukt eller 2.5 dl grapefruktjuice.

Lunch: Sallad med dressing, något kött i valfri mängd och ½ grapefrukt eller 2.5 dl grapefruktjuice.

Middag: Någon form av kött förberett på valfritt sätt, sallad eller röda och gröna grönsaker, kaffe eller te och ½ grapefrukt eller 2.5 dl grapefruktjuice.

Kvällsmål: 2.5 dl mjölk.

Löftet

Grapefruktdieten lovar snabba resultat - så mycket som att gå ned upp till 5 kg på 12 dagar - på grund av fettförbrännande enzymer som finns i grapefrukt. Det här genom att äta normala måltider vid normala tider, utan att svälta.

Fördelar

Den största fördelen med dieten är dess resultat. Många har erfarit den snabba viktminskningen som uppmuntrande och dieten har hjälpt att komma i form för speciella evenemang där de vill visa sitt bästa. Dieten används också som kick-start för att hitta ett annat program för att hålla viktminskning efter att 12-dagars programmet är över.

Dessutom förespråkar dieten kalorifattiga, men mycket näringsrika livsmedel. Grapefrukt är ett smart och hälsosamt val, inte bara för viktminskning, men också allmänt för hälsan. C-vitamin är i sig ett bra skydd för immunförsvaret.

Nackdelar

En av nackdelarna med grapefruktdieten är att påståendena om grapefruktens fettförbrännande enzymer inte stöds av vetenskaplig forskning. Den huvudsakliga faktorn i dieten är det låga kaloriintaget, vilket i sig kan leda till snabb, temporär viktminskning även utan grapefrukt. Att förlora 5 kg på 12 dagar är inte realistiskt, och den största delen av den rapporterade viktminskningen kan troligtvis vara vatten och muskler istället för fett.

En annan negativ aspekt av dieten är dess begränsningar. Att äta samma mat varje dag kan vara utmanande och kan få vissa att ge upp på dieten. Dessutom kan grapefrukt interagera med vissa mediciner och påverka deras effektivitet. Till exempel kan grapefruktjuice öka absorptionen av statiner (medicin för att sänka kolesterol), medan det kan minska absorptionen av andra läkemedel som antihistaminer, vilket minskar deras effektivitet.

Sammanfattning

Grapefruktdietens effektivitet beror huvudsakligen på det låga kaloriintaget snarare än några magiska ämnen i grapefrukt. Viktminskningen som uppnås under dieten är oftast vatten vikt och har liten långsiktig hållbarhet. Dieten är inte särskilt hälsosam eller varaktig, och dess begränsningar kan vara svåra att följa under en längre period. Dessutom är grapefruktens effekt på vissa mediciner något som bör beaktas. Det är viktigt att överväga olika faktorer och eventuellt konsultera en läkare innan man påbörjar en sådan diet.

En kost som är så begränsad i sin omfattning engagerar inte på lång sikt, plus det faktum att inte särskilt många människor älskar grapefrukt tillräckligt att äta det flera gånger per dag.