Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

LCHF dieten

lchf-dieten

LCHF (Low Carb High Fat) dieten har blivit populär speciellt i skandinavien tack vare personer som dr. Annika Dahlqvist och dr. Andreas Eenfeldt. Dieten går ut på att man begränsar kolhydratintaget till en mycket låg nivå (vanligen under 20 g per dygn till att börja med), medan man kompenserar genom att äta mycket fett.

Så fungerar dieten

LCHF dieten programmerar om kroppen att börja förbränna fett i form av ketoner genom att inta en mycket begränsad mängd kolhydrater. Tillståndet kroppen hamnar i kallas ketos, vilket är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar i blodet. I vanliga fall använder kroppen glukos (kolhydrater) som energi vilket bryts ner till glukos och blir till blodsocker, men vid strikt LCHF (minskad kolhydratsintag och ökat fettintag) så använder kroppen och hjärnan fett som energi.

Under dieten är det bra att följa upp blodets ketonhalt för att se om kroppen kommit i ketos. Ketonhalten kan mätas med urinstickor eller mätare som mäter blodets ketonhalt från en blodsdroppe. Vid optimal ketos, det tillstånd då man minskar mest i vikt, skall ketonvärdet ligga mellan 1,5-3 mmol/l. Man förbränner inte mer fett med ketonvärden över 3 mmol/l och är man under 1,5 mmol/l är förbränningen inte optimal.

Eftersom man inte äter kolhydrater, vilket höjer blodsockret, gör LCHF dieten att blodsockret hålls på en låg nivå, vilket gör att hungerkänslan inte infinner sig. Det här gör att man inte behöver äta så ofta. En del LCHF-bantare äter bara en gång i dygnet.

Löftet

LCHF är en av de effektivaste dieterna som lovar snabb och dramatisk vikminsking på över ett kilogram per vecka. För diabetiker är dieten bra, eftersom den utlovar en låg blodsockernivå.

Fördelar

En stor fördel med LCHF dieten är att man får äta god fet mat som t.ex. bacon med ägg, biffar, räkor med mycket majonäs och dylikt. Det delikata maturvalet gör att man lättare kan hålla sig till dieten. En annan fördel som många vittnat om är ökad energi då kroppen hamnar i ketos. Man blir mer energisk och får en väsentligt förbättrad koncentrationsförmåga. Det kan också ta sig utryck i att man behöver mindre nattsömn och fortfarande hålls pigg.

Eftersom blodsockret hålls på en låg nivå konstant, innebär det att man inte får de hungerskänslor en kolhydratdiet ger mellan målen, vilket gör att man inte behöver äta så ofta.

LCHF dieten är också bra för diabetiker. En del diabetiker har kunnat avsluta medicineringen genom LCHF dieten. Eftersom man inte äter kolhydrater, vilket höjer blodsockret, behöver man inte heller medicinera för höjt blodsocker.

Nackdelar

En nackdel med dieten är att det begränsade maturvalet kan göra det svårt att göra mat för hela famlijen. Visserligen kan man göra kötträtter, där man som bantare äter bara köttet och låter potatisen vara, men alla soppor och pastabaserade rätter som lasagne faller bort.

Då kroppen är i ketos kan man okckså få dålig andedräkt. Det här beror på att det frigörs aceton i utandningsluften.

En del LCHF bantare kan få förhöjda kolesterolvärden på grund av att man äter mycket mättade fetter. Genom att ersätta det mättade fettet med omättade fetter kan det här undvikas. Det här innebär att man äter livsmedel som fet fisk, avokado och oljor som olivolja, rapsolja och flytande margarin.

En annan potentiell nackdel är att, då man vänjt sig att äta mycket fett, kan vanan ligga på efter att man avslutat dieten. Kombinationen kolhydrater och mycket fett är inte bra.

Sammanfattning

LCHF dieten är en av de effektivaste dieterna som finns. En stor fördel med dieten är att man inte behöver svälta sig och gå hungrig, utan får äta relativt god mat. Bland nackdelarna kan nämnas att kosten är lite ensidig och risken för förhöjda kolesterolvärden.

Dieten går tvärs emot det vi fått lära oss om fett, nämligen att man skall undvika fett till varje pris om man skall gå ned i vikt. Det här gör dieten lite kontroversiell.

Om man som diabetiker tänker börja med LCHF dieten för att kurera sin sjukdom, lönar det sig att först konsultera sin läkare.