Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Stenåldersdieten

Stenåldersdieten

Bara namnet på stenåldsersdieten, även känd som paleolitisk diet, framkallar bilder av maskulina grottmän som brutalt jagar vilda djur som de grillar över öppen eld, men att följa dieten betyder inte att du hamnar att börja jaga rådjur på din bakgård. Till skillnad från andra viljestyrkedrivna dieter tar grottmansdieten en mer djurisk strategi till mat och festande. Förespråkare av dieten hävdar att den kaloriräkning som finns i många andra dieter är emot människans primala instinkter.

Kostens fokus är inte så mycket på att räkna kalorier, i stället hur och när man ska äta. Den fokuserar på livsmedel från den paleolitiska eran av människans livsmedel och det människan åt innan jordbruket, husdjur och mycket före livsmedelsförädling.

Stenåldersdieten tar fasta på att människans omgivning har ändrats snabbt medan vår kropp är den samma som efter miljoner år av evolution. Därför äter man mat som människan kunde hitta för 500.000 år sedan. Våra förfäder åt sitt huvudmål på kvällen efter att de jagat, medan de under dagen inte åt just något alls. Den här vanan återupprättar stenåldersdieten.

Så fungerar dieten

Målet med stenåldersdieten är att träna din kropp att längta efter hälsosam mat (de som har höga näringsvärden och inte sockerarter, salter och mejeriprodukter).

Steg ett: Under de första två veckorna, skall du dricka ett stort glas vatten då du vaknar. Under hela dagen skall du småsnacka på färska frukter och osaltade nötter. Vid slutet av dagen, har du en stor måltid där du äter vad du vill t.ex. hamburgare, pizza, etc.

Steg två: För de kommande två till sex veckorna fortsätter du med ett glas vatten då du vaknar. Under dagen skall du inte äta något utom att dricka vatten för att hjälpa avtoxineringsprocessen. Vid slutet av dagen kan du festa på kött, ägg, bär, rotfrukter (men inte potatis), och nötter.

Steg tre: Under detta stadium fortsätter du med morgonvattenrutinen och kvällsfesten, men du kan ge efter för din hunger under dagen genom att äta obearbetade, naturliga livsmedel såsom magert kött, fisk som är rik på omega-3-fettsyror, grönsaker, frön och nötter. Du kan stanna kvar på detta stadium så länge du vill.

Löftet

Stenåldersdieten är en övergripande livsstilsförändring och inte bara ett sätt att bli kvitt några kilon, bränna fett, få ökad energi och bygga muskler, utan syftar också till att hjälpa dig "komma i kontakt med din naturliga instinkt."

Dieten hävdar att man blir av med oönskat fett och att man uppnår sin idealvikt, renar kroppen från toxiner, skärper sinnet och ger en djupare koppling till kroppens inre varelse, liknande instinkten ett vilt djur har då det jagar efter mat.

Fördelar

En av de största hälsovinsterna med stenåldersdieten är att den sätter stop för salt, socker, bearbetade livsmedel och andra ingredienser som vanligen överkonsumeras. Kärnan i kosten betonar livsmedel som har stora hälsofördelar: magert kött, råa grönsaker, stora mängder vatten och råa frukter och nötter.

Nackdelar

Kosten utesluter helt basen av matpyramidens rekommendationer av stärkelse samt mejeriprodukter. Långsiktiga effekter av otillräckligt intag av kolhydrater och kalcium kan leda till brister i viktiga mineraler och näringsämnen.

Den dagliga fastan med bara en måltid per dag kan vara svår att hantera för vissa människor, samt upprätthålla under en lång tid. Att äta en måltid per dag är i motsats till de flesta andra dieter som betonar flera små måltider och snacks under hela dagen för att hålla i gång ämnesomsättningen.

Sammanfattning

Det som är bra med den här dieten är att den avvänjer kroppen på salt, socker, bearbetade livsmedel och andra skadliga ingredienser som leder till fetma. På grund av de strikta riktlinjerna, kan dieten vara svår för många människor att hålla fast vid under en lång tid. Visst kan kroppen längta efter hälsosam mat, men det betyder inte att du inte också kommer att frestas av enstaka ostburgare.

Ett problem med dieten är att den eliminerar hela livsmedel grupper (spannmål och mejeriprodukter) vilket gör att man löper risk att missa viktiga näringsämnen.