Öl, pizza och glassdieten

Öl Pizza och glassdieten

Den här dieten går ut på att man bantar genom att äta stora mängder glass, pizza och öl. Enligt dieten går man ned i vikt på grund av att glass och öl är kallt, vilket förbrukar kalorier då de värms upp. Pizzan kommer in i bilden som god mat man kan äta mellan öl och glassportionerna. Huvudfunktionen för pizzan är således att göra dieten mer attraktiv.

Så fungerar dieten

Enligt fysiken är 1 kalori måttet på den energi det går åt att värma 1 gram vatten 1 grad celsius. Översatt till vardagsspråk betyder det att om man äter en väldigt kall efterrätt (vilka ofta mestadels består av vatten), kommer den här naturliga processen,  som höjer temperaturen hos den konsumerade efterrätten, att förbruka kalorier genom att förbränna kalorier och därmed kroppsfett.

En matportion serverad och uppäten vid 0 grader kommer efter en kort stund att ha värmts till normal kroppstemperatur vilken är 37 grader. Varje gram av matportionen har då förbrukat cirka 37 kalorier. Om matportionen väger 160 gram, vilket kan anses vara ganska normalt, kommer man, enligt fysiken, att förbruka 5920 kalorier (1 kalori/gram/grad x 37 grader x 160 gram) från kroppsfettet för att den uppätna matportionen skall få samma temperatur som kroppen.

Om efterrätten innehåller 1300 latenta kalorier, blir alltså den totala kaloriförlusten ca 4620 kalorier.

Ju kallare matportionen är, ju fler kalorier förbrukar man och desto snabbare går man ner i vikt.

Det här fungerar utmärkt också genom att dricka väldigt kall öl. 1 centiliter öl innehåller cirka 0,65 latenta kalorier, men förbrukar 27 kalorier vid uppvärmningen (om serveringstemperaturen är 10 grader). Det ger en kaloriförlust på ca 38,5 kalorier per cl. Det betyder att varje 33 cl flaska öl förbrukar cirka 12700 kalorier (330 cl x 38,5 kalorier per cl).

Frysta efterrätter som exempelvis glass är ännu effektivare eftersom de kräver 83 kalorier per gram för att smälta och ytterligare 37 kalorier per gram för att nå kroppstemperatur.

Pizzan är motsatsen eftersom den laddad med latenta kalorier och serveras varm, men det här kan kompenseras genom att dricka mycket öl och äta stora portioner glass. Ju mer pizza man äter, ju mer öl och glass behöver man inta.

Löftet

Viktnedgången är beroende på hur mycket öl, glass och pizza man äter. Om man äter riktigt mycket öl, glass och pizza kan man gå ned 1,6 kg per vecka enligt beräkningar.

Ett annat löfte dieten ger är att man inte behöver gå hungrig. Det finns ingen annan diet som tillåter att man äter så mycket god mat och fortfarande går ned i vikt.

Fördelar

Fördelen med den här dieten är att man inte behöver svälta sig. Pizza, öl och glass är gott, så förutsättningarna finns för att man skall kunna häva is sig betydande portioner. Ju mer man orkar äta, ju mer går man ned i vikt.

Man behöver inte heller räkna kalorier eller kolhydrater som i många andra dieter.

I jämförelse med viktväktardieten är den här dieten rena himlen.

Nackdelar

Största nackdelen med dieten torde vara att man i stället för att gå ner i vikt, går upp. Man kan inte banta genom att äta stora mängder pizza och glass som man sköljer ner med öl, trots de fina beräkningar dieten bygger på. Om ni inte tror kan ni prova!

Sammanfattning

För de som inte fattat det redan är dieten ett skämt. Visserligen förbränner man kalorier med att inta kalla livsmedel, men kaloriintaget är ändå större än det man förbrukar.