Blodsockerdieten

Blodsockerdieten

Blodsockerdieten är skapad av läkaren Michael Mosley, samma person som kom upp med 5:2-dieten. Dieten riktar sig särskilt till personer som lider av typ 2-diabetes eller har en risk att utveckla sjukdomen. Det är också möjligt för personer som endast vill gå ner i vikt att dra nytta av dieten, eftersom den lovar effektiv viktnedgång.

Så fungerar dieten

Dietens funktion bygger på att man under den första fasen bara äter 800 kalorier per dag under åtta veckor. Därefter kan man övergå till en mer flexibel diet. Maten som rekommenderas är baserad på medelhavskosten, vilket inte innefattar pasta och pizza. Istället inkluderar kosten livsmedel med långsam påverkan på blodsockret, såsom olivolja, fisk, nötter, grönsaker, helfet yoghurt och ägg. Det är viktigt att undvika socker, både naturligt och raffinerat, samt bröd, ris, pasta och potatis.

Michael Mosley beskriver också några mindre krävande varianter av dieten på sin webbsida, men han påpekar att de inte ger samma effekt som den strikta varianten.

Också regelbunden motion är en del av dieten. De flesta människor tar normalt sett under 5000 steg om dagen, medan dieten uppmanar till att gå 10 000 steg.

Löftet

Dieten lovar i genomsnitt en viktnedgång på 14 kg under de åtta veckor som den första fasen pågår. Denna viktnedgång förbättrar diabetessituationen genom att ta bort det fett som lagras runt levern och andra organ, vilket i sin tur minskar insulinresistens. Utöver detta minskar dieten risken för hjärt-kärlsjukdomar och för tidigt åldrande. Förhöjt blodsocker påverkar nämligen kollagen- och elastinmolekylerna i huden, vilket kan leda till rynkor i ansiktet.

Fördelar

En betydande fördel med denna diet är den snabba viktnedgången som kan vara motiverande. Det är roligt att stiga på vågen och se resultatet av dieten. En annan aspekt är att dieten specifikt riktar sig till personer med blodsockerproblem och har visat sig vara effektiv mot syndrom som leder till diabetes. Faktum är att den här dieten är den första i kliniska studier som har visat sig förbättra och till och med reversera typ 2-diabetes och prediabetes.

Dieten baseras på solid vetenskap, inklusive tio års forskning vid Newcastle University i England.

Nackdelar

En stor nackdel med dieten är det låga kaloriintaget på endast 800 kalorier. Även om man bara äter fyra gånger om dagen blir portionerna små, särskilt med tanke på att maten som äts har hög energitäthet, såsom olja och nötter. Det låga energiintaget kan också leda till känslor av energibrist, dålig koncentration, huvudvärk och yrsel.

Sammanfattning

Blodsockerdieten är en ny diet som bygger på vetenskaplig forskning och är den första i kliniska studier som har visat sig förbättra och till och med reversera typ 2-diabetes. Den strikta varianten av dieten är krävande, men resultaten när det gäller viktnedgång och förbättrade blodsockervärden är betydande.

Michael Mosley påpekar att det låga kaloriintaget blir en vana med tiden. Första veckan kan vara utmanande, men sedan vänjer man sig.

Tilläggsinformation på engelska om dieten: thebloodsugardiet.com