Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Blodsockerdieten

Blodsockerdieten

Blodsockerdieten är skapad av samma person som kom upp med 5:2 dieten, läkaren Michael Mosley. Dieten riktar sig speciellt till de som insjuknat i typ 2 diabetes eller löper risk att göra det. Dieten kan förbättra diabetesvärdena och i många fall helt reversera sjukdomen. Även personer som bara vill gå ner i vikt kan ha nytta av dieten, som lovar effektiv viktnedgång.

Så fungerar dieten

Första skedet av dieten förutsätter att man äter bara 800 kalorier om dagen i åtta veckors tid. Efter det kan man övergå till en mer flexibel diet. Maten man skall äta är medelhavskost, och med det avses inte pasta och pizza, utan mat som har långsam påverkan på blodsockret, som olivolja, fisk, nötter, grönsaker men också helfet yoghurt och ägg. Man skall speciellt undvika socker, både naturligt och vitt, bröd, ris, pasta och potatis.

Michael Mosley beskriver på sin webbsida också några alternativa mindre krävande varianter av dieten, men de lovar inte samma effekt som den strikta varianten.

Också regelbunden motion är en del av dieten. De flesta människor tar under 5000 steg per dag, medan dieten uppmanar att gå 10 000 steg.

Löftet

Dieten lovar att man går ned i genomsnitt 14 kg under de åtta veckor som första skedet av dieten pågår. Den här viktnedgången förbättrar diabetestillståndet märkbart genom att ta bort det fett som finns lagrat kring levern och andra organ, och i förlängningen orsakar insulinresistens. Förutom det här minskar dieten risken för hjärt-kärlsjukdomar. Den minskar även risken att åldras i förtid. Förhöjt blodsocker påverkar nämligen kollagen- och elastinmolekyler i huden, vilket gör ansiktet rynkigt.

Fördelar

En signifikant fördel med den här dieten är att den snabba viktnedgången dieten leder till är motiverande. Det är roligt att stiga på vågen och se att dieten bär frukt. En annan aspekt med dieten är att den speciellt riktar sig till personer som har problem med blodsockret och har bevisad effekt mot syndrom som leder till diabetes. Faktum är att dieten är den första som i kliniska försök visat sig förbättra och till och med reversera typ 2 diabetes och prediabetes.

Dieten baserar sig på beprövad vetenskap, bland annat tio år av forskning vid Newcastle University i England.

Nackdelar

Den stora nackdelen med dieten är naturligtvis det låga kaloriintaget, 800 kalorier. Även om man äter bara fyra gånger om dagen, blir det små portioner, speciellt med tanke på att maten man äter är sådan med hög energitäthet som olja och nötter. Det låga energiintaget kan också göra att man känner sig energilös, ha dålig koncentration, huvudvärk och yrsel.

Sammanfattning

Blodsockerdieten är en ny diet som baserar sig på solid vetenskap och är den första som i kliniska försök visat sig förbättra och till och med reversera typ 2 diabetes. Den strikta varianten av dieten är krävande, men så är resultatet i viktnedgång och förbättrade blodsockervärden också betydande.

Det låga kaloriintaget är enligt Michael Mosley en vanesak. Första veckan kan vara tuff, men sedan vänjer man sig.

Tilläggsinformation på engelska om dieten: thebloodsugardiet.com