Atkinsdieten

Atkinsdieten

Atkinsdieten är en populär långsiktig viktminskningsplan och vikthanteringsmetod som fokuserar på att äta magert protein och grönsaker med låg stärkelsehalt. Dieten grundades av kardiologen Robert C. Atkins år 1972 och har sedan dess fått stort genomslag. Enligt Atkins är det inte fettet som är boven i övervikt, utan snarare kolhydraterna. Genom att begränsa intaget av kolhydrater kan människor gå ner i vikt utan att behöva ge upp de livsmedel de tycker om.

Så fungerar dieten

Funktionsprincipen för Atkinsdieten är att kolhydrater orsakar en ökning av blodsockret, vilket leder till fettlagring. Genom att kraftigt minska kolhydratintaget tvingas kroppen att använda lagrat fett som bränsle och reglera blodsockernivåerna. Dieten består av fyra faser:

Fas 1: Kolhydrater begränsas till 20 gram per dag, vilket leder till snabb och dramatisk viktminskning.

Fas 2: Kolhydratintaget ökas något genom att lägga till grönsaker, bär, nötter och frön. Detta tillåter en fortsatt viktminskning och är den längsta fasen i dieten.

Fas 3: I denna fas kan man gradvis öka kolhydratintaget med 10 gram per vecka, inklusive stärkelserika grönsaker och helkorn. Om viktminskningen avtar minskar man kolhydraterna igen för att upprätthålla en stabil viktnedgång tills målvikten nås.

Fas 4: Den sista fasen, kallad underhållsfasen, är en livslång strategi där man intar 45 till 100 gram kolhydrater per dag.

Löftet

Atkinsdieten lovar att hjälpa människor att gå ner i vikt och behålla vikten genom att minska kolhydratintaget och främja fettförbränning. Dieten minskar också den glykemiska belastningen och syftar till att hålla blodsockernivåerna inom en hälsosam range. Enligt Atkins och hans anhängare gör dieten viktminskning enkel och snabb, särskilt under de första faserna.

Atkins och hans supportrar säger att denna diet gör viktminskning enkelt och lätt. Under de första faserna, lovar programmet snabb och dramatiskt viktminskning.

Fördelar

En av fördelarna med Atkinsdieten är att den har visat sig vara effektiv för snabb viktminskning, särskilt initialt. Dieten kräver även minskad konsumtion av snacks och alkohol, som ofta innehåller höga mängder kolhydrater och "tomma" kalorier som kan leda till viktökning.

Nackdelar

Tidigare tillät dieten hög konsumtion av animaliskt fett (som biffar, ost och bacon) i kombination med lågt kolhydratintag. Detta höjer kolesterolet och ökar risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och stroke. Därför har Atkinsdieten genomgått förändringar och nu främjar den magert protein samt inkluderar ett bredare utbud av frukt och grönsaker.

Att följa en kolhydratfattig diet kan vara svårt på lång sikt eftersom många livsmedel är förbjudna. Det kan leda till att kosten blir tråkig och svår att hålla fast vid. Vissa personer kan även uppleva oönskade biverkningar som dålig andedräkt, sömnlöshet och förstoppning på grund av brist på fibrer.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har Atkinsdieten visat sig vara effektiv för viktminskning, särskilt på kort sikt. Trots att den uppdaterade versionen av dieten främjar hälsosammare matval, är alla faser fortfarande för begränsade när det kommer till kolhydrater enligt allmänt accepterade hälsostandarder. Det rekommenderas att vuxna får 45 till 65 procent av sina dagliga kalorier från kolhydrater eftersom kolhydrater är nödvändiga för energi, vitaminer, mineraler och fibrer.