Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

Atkinsdieten

Atkinsdieten

Atkinsdieten lämpar sig som en långsiktig plan för viktminskning och underhåll av vikten. Dieten lär att man skall äta magert protein och grönsaker med låg stärkelsehalt. I den här dieten skall man kraftigt minska eller elimera helt kolhydrater som mjöl och socker. Dramatiskt förändrade matvanor är en hörnsten i Atkinsdieten. Atkinsdieten innebär en proteinrik, fettrik och kolhydratfattig kost.

Enligt Wikipedia, har den här dieten funnits sedan 1972, då kardiologen Robert C. Atkins skapade den. Atkins säger att det inte är fett som gör människor överviktiga, utan att i stället kolhydrater är att skylla. Genom att begränsa kolhydratsintaget, kan bantare gå mycket ned i vikt utan att ge upp mat de tycker om.

Så fungerar dieten

Enligt Atkins orsakar kolhydrater en stegring i blodsockret, vilket gör att kroppen börjar lagra fett. Genom att avsevärt minska kolhydratintaget, förbränner Atkinsdiet lagrat fett och reglerar blodsockret. Det finns fyra faser i Atkins diet:

Fas 1: Kolhydrater är begränsade till 20 gram per dag. Det är här den mest dramatiska viktminskning inträffar.

Fas 2: kolhydratintaget ökas något. Här kan bantaren lägga tillbaka vissa grönsaker, bär, nötter och frön, vilket innebär något ökande kolhydratintag utan att stoppa viktminskningen. Detta är den längsta fasen av dieten, och här skall du stanna tills du är ungefär 5 kg från ditt viktminskningsmål.

Fas 3: I detta skede kan du lägga till 10 gram kolhydrater i din kost varje vecka, inklusive stärkelserika grönsaker och något helkorn. Om viktminskningen avstannar, skär du kolhydraterna igen, tillräckligt för att hålla en stadig viktminskning tills du når ditt mål.

Fas 4: Den här fasen kallas underhållsfasen och kan räcka livet ut med ett kolhydratintag på 45 till 100 gram per dag.

Löftet

Atkinsdieten lovar hjälpa dig att gå ned i vikt och behålla vikten genom att konsumera färre kolhydrater vilket påstås bränna större mängder fett. Atkinsdieten innebär en minskad glykemisk belastning, med målet att hålla blodsockernivåerna i ett sunt intervall. Dieten kan bli ett livstids förhållningsätt och inte en tillfällig lösning.

Atkins och hans supportrar säger att denna diet gör viktminskning enkelt och lätt. Under de första faserna, lovar programmet snabb och dramatiskt viktminskning.

Fördelar

Kolhydratfattig kost har visat sig vara effektiv för viktminskning under en begränsad tid. Dessa dieter kräver en minskning av snacks och alkohol, som ofta har hög kolhydrathalt och källor till "tomma" kalorier som leder till viktökning. Atkinsdieten leder också till en snabbare viktminskning initiellt än många andra dieter.

Nackdelar

Tidigare tillät Atkinsdieten bantarna att konsumera stora mängder fett (biffar, ost, bacon, ägg, etc) och ändå gå ner i vikt, så länge kolhydratintaget var lågt. Konsumerar man en stor mängd animaliskt fett höjer det kolesterolet, vilket inte är bra för hälsan. Det ökar risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och stroke. På grund av detta har Atkinsdieten repositionerat sig och nu främjar man magert protein och ett bredare utbud av frukt och grönsaker. Att sluta uppmuntra till en fettrik mat är bra, men en kolhydratfattig diet kan vara svår att hålla sig till på lång sikt. Med så många livsmedel som är förbjudna, kan dieten snabbt bli tråkig. I vissa fall kan Atkinsdieten också ge oönskade biverkningar som dålig andedräkt, sömnlöshet och förstoppning (på grund av brist på fibrer).

Sammanfattning

Under årens lopp har Atkinsdieten visat sig vara en effektiv metod för viktminskning, särskilt på kort sikt. Vissa läkare kritiserar dieten för att den har en potentiellt hög fetthalt och bristen på balans i kosten. Dock är Atkinsdietens uppdaterade version med betoning på magert protein och en viss förskjutning mot att inkludera en viss mängd frukter, grönsaker och helkorn något positivt. Många äter för mycket kolhydrater i form av färdigmat, snabbmat och socker, och dessa kolhydrat källor bör minskas. Men alla faser av Atkinsdieten innebär fortfarande för lågt intag av kolhydrater för att vara hälsosamt enligt vedertagna standarder. Det rekommenderas att vuxna får 45 till 65 procent av sina dagliga kalorier från kolhydrater. Kolhydrater är nödvändiga i kosten för energi, vitaminer, mineraler och fibrer.