Medelhavsdieten

Medelhavsdieten

Medelhavsdieten, baserad på matvanorna i södra medelhavsområdet, inklusive länder som Spanien, Grekland och Italien, har blivit alltmer populär på grund av dess hälsosamma och välbalanserade natur. Denna livsstil betonar konsumtionen av grönsaker, frukt, olivolja, fisk, bröd, pasta och andra sädesslag.

Kosten innehåller endast små mängder av fisk och fågel, och rött kött äts knappt alls.

Dieten har sina rötter i den forskning som genomfördes av Dr. Ancel Keys, som studerade matvanorna i en liten italiensk fiskeby under mer än 25 år. På 1990-talet blev dieten välkänd tack vare Dr. Walter Willet från Harvard University.

Så fungerar dieten

Kosten består väsentligen av följande nyckelkomponenter:

En typisk medelhavsdiet innehåller främst fullkornsris och obearbetade kolhydrater som har mycket få ohälsosamma transfetter. Nötter är en väsentlig komponent av typisk medelhavskost, som medan de innehåller mycket fett och kalorier, är fattiga på ohälsosamma mättade fetter och rika på friska, fleromättade fetter.

Löftet

Många studier har visat på fördelar med medelhavskosten. Förutom att den är en ganska framgångsrik viktminskningsdiet i klass med lågkolhydratdieterna, har medelhavsdieten också visat sig minska risken för att dö i hjärtsjukdom, utveckla typ 2-diabetes, höjda kolesterolvärden och naturligtvis att bli fet.

Fördelar

Det finns något för alla i medelhavsdieten. Dess riktlinjer begränsar vissa typer av livsmedel, men till skillnad från många andra dieter utesluter den inget livsmedel helt. Dieten innebär en kost som är både effektivt för dem som försöker gå ner i vikt och för dem som bara vill leva ett längre, lyckligare och friskare liv. Dieten är hjärtvänlig, bra för sinnet och i stort sätt varje system i kroppen. Folk som lever i medelhavsländerna har betydligt lägre grad av högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, cancer och diabetes än i nordeuropeiska och amerikanska länder.

Nackdelar

Nackdelen är att det inte egentligen är en "diet" i det avseende de flesta människor tänker sig en viktminskningsdiet. Det är mer en livsstil som har dokumenterade hälsofördelar och bantarna måste lära sig att handla och laga rätt mat. Det finns inga begränsningar för kalorier, kolhydrater och råd gällande portionsstorlekar. Inte heller några steg eller faser. Följaktligen kan människor som behöver strikta begränsningar och regler ha svårt att följa den här dieten.

Sammanfattning

Det som är bäst med den här dieten är att den är hälsosam med bevisade hälsofördelar. Problemet är att dieten inte erbjuder ett tillräckligt skarpt ramverk i kontrast till normala matvanor för en mindre motiverad bantare. Dieten bygger i första hand på bantarens vilja att handla rätt och laga mat på ett sunt sätt, samt att välja klokt på restaurangmenyer. Om man inte är villig att göra en livsstilsförändring på eget initiativ kommer medelhavsdieten förmodligen inte att fungera.

Man måste också vara försiktig med rådet att dricka rött vin. Medan dieten rekommenderar endast små mängder, är fördelarna med att dricka rött vin är fortfarande omdiskuterade.

Å andra sidan är medelhavsdieten välbalanserad, funktionell och ofta läcker. Det finns egentligen inga hälsorelaterade nackdelar med den (förutom rödvinet). Det är en diet som man kan hålla hela livet utan negativa hälsoaspekter.