Blodgruppsdieten
Blodgruppsdieten är utvecklad av naturläkemedelsläkaren Peter D'Adamo, och råder folk att äta vissa livsmedel utifrån deras blodgrupp: A, B, AB eller O. D'Adamo introducerade planen i sin bok "Eat Right for Your Type: The Individualized Diet Solution to Staying Healthy, Living Longer & Achieving" – där han påstår att varje blodgrupp förbränner matproteiner (kallas lektiner) annorlunda. Vidare anser han att äta fel mat som innehåller fel lektiner kan orsaka skadliga effekter på kroppen - inklusive långsammare ämnesomsättning, uppsvälldhet, och även vissa sjukdomar såsom cancer. Genom att undvika livsmedel som är fel för din blodgrupp och äta mat som gynnar din blodgrupp, kan man uppnå bättre hälsa.
Så fungerar dieten
Enligt dieten skall man äta olika livsmedel beroende på blodgrupp. Här är en genomgång:
Typ O: Är den första blodgruppen och den äldsta av mänsklighetens. På D'Adamos hemsida beskriver han typen O, urfädernas blodgrupp, som "ett slugt, aggressivt rovdjur." Enligt dieten drar människor med denna blodgrupp nytta av en proteinrik diet med magert kött och fisk samtidigt som man begränsar intag av korn och bröd och tränar intensivt.
Typ A: Blodgrupp A utvecklades efter att odling av spannmål och boskap förändrade allt för mänskligheten. Denna blodgrupp har utvecklats baserat på behovet av att fullt ut utnyttja näringsämnen från kolhydratkällor. Således betonar typ A dietplanen sojaproteiner, säd, grönsaker samtidigt som man begränsar rött kött och rekommenderar ett lättare träningsprogram.
Typ B: Enligt D'Adamo besitter denna blodgrupp möjlighet till stor formbarhet och är associerad med ett flexibelt matsmältningssystem. Bantare med blodgrupp B kan tolerera mejeriprodukter och råvaror som kött bra. Denna plan begränsar intag av majs, vete, linser, tomater, och jordnötter, samtidigt som man föreslår måttlig motion.
Typ AB: Som namnet antyder delar denna blodgrupp egenskaper med typerna A och B. Typ AB bantare uppmuntras att undvika kött men kan säkert äta tofu, skaldjur och mejeriprodukter. Denna plan föreslår en blandning av lugna och rigorösa övningar för en balanserad träningsrutin.
Löftet
Blodgruppsdieten lovar att den förstår dig som en "biokemisk individ" och att förändringar i dina kostvanor baserade på blodgrupp kommer att leda till viktminskning, ökad energi och varaktig hälsa. Den här dieten handlar mera om förbättrad hälsa, mental klarhet och motståndskraft mot sjukdomar än viktnedgång. Planen erbjuder individuella ätplaner för bättre hälsa.
Fördelar
Den här dieten bygger på en sund princip att varje person är olika när det kommer till bantning. Det finns ingen kalorirestriktion i dieten, vilket innebär mindre risk för hungerkänslor som normalt förknippas med bantning, men orsakar kanske inte så mycket faktisk viktminskning. Dieten uppmuntrar också till en mer aktiv livsstil med varierande grader av träning (baserat på blodgrupp). Det verkar också finnas gott om människor som har rapporterat framgång med denna diet och D'Adamo hemsida har en mängd information och supportforum för dem som är intresserade pröva på dieten.
Nackdelar
Blodgruppsdieten stöter på problem då det gäller den betydande bristen på oberoende forskning för att backa upp D'Adamo påståenden. Medicinsamfundet i stort stöder inte idén att blodgrupp har några kopplingar alls till hälsa och speciellt inte en specifik diet för varje blodgrupp. Dessutom rekommenderas det inte av näringsexperter och dietister att man utelämnar hela kategorier av livsmedel och inte är det heller lätt att göra för många bantare. På grund av de individuella planerna lämpar sig dieten inte för hela familjer eftersom man baserat på blodgrupp borde äta olika.
Sammanfattning
Det hela låter väldigt spännande att vi är länkade till våra förfäder genom tiotusentals år av blodgruppsevolution. Att skumma genom D'Adamo: s hemsida och läsa om grunden och historien bakom dieten är fascinerande. Det är inte svårt att förstå varför människor dras till denna diet och den verkar vetenskaplig. Problemet är att det inte finns några vetenskapliga belägg för dieten.
Däremot kan man hålla med D'Adamo om att bantning är en individuell process. Men om individen är en inbiten köttätare som råkar vara blodgrupp A, verkar det inte realistiskt att tro att personen skulle hålla fast vid en diet som eliminerar kött.
Det är heller inte bra att utelämna hela grupper av livsmedel. Det leder till obalanserad näring och gör det svårare att fortsätta dieten under en längre period.