Bantning.net
Gå ner i vikt medan du njuter av livet

GI-dieten

GI-dieten

Glykemiskt index (GI) dieten är centrerad kring glykemiskt index, vilket är en vetenskaplig rankning som klassificerar livsmedel enligt hur snabbt de höjer blodsockret. Ursprungligen utvecklades den som ett verktyg för att hjälpa diabetiker hantera sitt blodsocker. I dag är glykemiskt index grunden för flera vanliga dieter.

Mat med högt glykemiskt index utlöser en ökning av blodsocker och frisätter insulin, vilket främjar fettlagring, intensifiera hunger och leder till viktökning. Utgångspunkten för GI dieten är att genom att undvika livsmedel som har högt GI poäng kommer din aptit att minska och du kommer därför att gå ned i vikt.

Så fungerar dieten

Man äter mat med lågt glykemiskt index. Glykemiskt index går från 0 till 100 och använder glukos, som har ett GI poäng på 100, som en referenspunkt. Andra livsmedels effekt på blodsockernivåerna jämförs med detta och ges ett eget GI-värde.

Majoriteten av GI dieterna rekommenderar att man äter mat med lågt GI värde såsom en del grönsaker och fullkornsprodukter. Livsmedel som har ett högt GI värde (större än 70) ska undvikas.

Livsmedel med lågt GI värde är till exempel:

Löftet

Låg-GI kost gör att du inte kommer gå hungrig samtidigt som du släpper några kg. Dessutom sänker det risken för stroke och diabetes att hålla sig till kost med lågt GI. Forskning tyder på att en låg-GI kost kan förbättra nivåerna av det goda kolesterolet och minskar därmed risken för hjärtsjukdomar. Många GI-dieter uppskattar att du i genomsnitt förlorar mellan ett halvt till ett kg per vecka och kommer att behålla en långsam, stadig viktminskning så länge du stannar på låg GI kost.

Fördelar

Låg-GI kost främjar ätandet av hälsosam mat och erbjuder ett format som är lätt att följa på vad du kan och inte kan äta. Många GI dieter ger också ett brett utbud av recept och program med hälsosam mat.

Nackdelar

Det är inte vetenskapligt bevisat att man går ned i vikt genom att äta mat med lågt GI, vilket kan vara förvirrande. Det finns ett brett utbud av GI poäng baserat på en mängd olika faktorer som kan påverka livsmedel, såsom mognad och tillagningstider. Till exempel ju mognare en banan är, desto högre är GI-värdet. Plus att GI indexvärden endast avser effekten livsmedel har på blodsockret när de äts enskilt och inte när de konsumeras med andra livsmedel. Det här är problem som många dietister och skeptiker har med GI kost. Det är inte GI poäng för enskilda livsmedel som bör beaktas; det är GI poängen för en hel måltid som räknas. Det här gör det svårt att bedöma huruvida dieten faktiskt följs korrekt.

Sammanfattning

GI dieten är central för mycket populära och framgångsrika viktminskningsprogram, bland annat The South Beach Diet och The Zone. Låg-GI mat är ofta hälsosam och inkluderar bladgrönsaker, massor av fibrer och fullkorn. Men vissa livsmedel med ett lågt GI-värde är laddade med salt, fett och innehåller mycket lite näringsämnen. Likaså livsmedel såsom bondbönor och bakade potatisar som är fulla av näringsämnen och bör betraktas som en del av en hälsosam kost har högt GI-värde och hör således i kategorin "livsmedel som bör undvikas" i en GI diet. Det är viktigt att vara medveten om det näringsrika värdet av livsmedel, inte bara deras GI poäng.

Låg-GI dieter kan ha vissa förtjänster. Så länge du använder sunt förnuft och väljer friska fullkorn, magert protein och bra fetter, kunde en GI diet vara rätt strategi för viktminskning. Som med alla dieter, är det viktigt att vara medveten om portionsstorlekar och inkludera regelbunden fysisk träning.